0
Poista suodatus

Kommentit

5 kuukautta , 3 viikkoa ago - EOK

VEIJO RIIVARI HAMINA - Lahden Suunnistajat -37:n Mika Tervala ja Rajamäen Rykmentin Mervi Väisänen voittivat pyöräsuunnistuksen mestaruudet lajin ensimmäisissä SM-kisoissa Haminassa lauantaina.

Tervala jakoi Haapamäen Urheilijoiden Markku Järvisen kanssa koko kesän jatkuneen Helkama-cupin voiton. Naisten cup-ykkönen oli Viitasaaren Suunnan Terhi Hämäläinen.

Miehet runnoivat Haminan teillä ja pikkupoluilla reilun 20 kilometrin lenkin. Ratamestarit antoivat kisailijoille runsaasti haastetta, sillä rasteja oli 26.

"Tämä oli koko kesän paras kilpailu, vaikka alussa oli hätäilyn makua. Tein pari selvää reitinvalintavirhettä", Tervala tuumiskeli maalissa.

Tervala oli ykkösrastia hakiessaan poikennut paikoitusalueelta väärälle polulle.

"Siellä sai muutaman kerran käännellä pyörän ympäri, kun ei ehtinyt lukea kaikkia risteyksiä." Tervala, 28-vuotias palomies, tekee myös valmennustyötä ampumahiihtojunioriden kanssa.

Naisten SM-hopeamitalistilla Terhi Hämäläisellä oli pisin ja hankalin kotimatka Haminasta. Hämäläinen saapui kisapaikalle vasta lauantaina.

"Aamulla oli viiden aikaan herätys Kouvolan asemalla. Tentit veivät perjantaina siksi pitkään, että lähtö Rovaniemeltä jäi erittäin myöhään." Hämäläinen teki vajaan 20 kilometrin matkalla pari virhettä. Toisella kerralla hän lähti oikaisemaan metsän poikki ja ajautui kartan ulkopuolelle.

Pyöräsuunnistus sai eilisestä kisasta varmasti uuden kimmokkeen esiinmarssilleen. Lajihan on vasta hiljattain hyväksytty kansainvälisen suunnistusliiton ohjelmaan.

Pyöräsuunnistuksessa ratkaisevat erittäin paljon reitinvalinnat. Toinen vahva valtti on fysiikka. Esimerkiksi Kaakon Rastin SM-kisoissa viime päivien sateet lisäsivät fyysistä vaativuutta.

"Hommaa pitää pelkistää paljon. Kaikkea ei kannata kartasta lukea", totesi voittaja Tervala lajin vaatimuksista.

Pienillä poluilla, metsälinjoilla ja teillä käytävä laji vaatii pyörän lisäksi pyöräilykypärän (pakollinen) ja karttatelineen, joka on yleensä kiinni maastopyörässä. Yksi mahdollinen reitinvalinta on oikaisu. Monesti se kuitenkin johtaa ojasta allikkoon.

(Helsingin Sanomat 6.10.1996)

Suomen Latu oli järjestänyt tätä ennen jo 8 kertaa pyöräsuunnistuksen SM-kilpailut, joten vuoden 1996 kilpailu oli 9 ja ensimmäinen SSL:n järjestämä.

Kilpailussa oli myös kansalliset sarjat H14, D14 ja D40, joista ei Suomen mestaruutta jaettu.

Ole hyvä kirjaudu jättääksesi kommentin.